Thursday 3 March 2016

Resepi Pizza HomeMade

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:

Bahan Doh Pizza –

(_-_)3 1/2 cawan tepung roti
(_-_)1 1/2 cawan air suam
(_-_)2 1/2 sudu teh yis kering
(_-_)2 sudu besar minyak zaitun extra virgin
(_-_)2 sudu kecil garam
(_-_)1 sudu besar gula kastor

Bahan Topping –

(_-_)Keju Mozarella, diparut
(_-_)Keju Pamesan, diparut
(_-_)Cendawan butang, dihiris nipis
(_-_)Bawang merah, dihiris nipis
(_-_)Lada loceng hijau, dihiris nipis
(_-_)Sosej Itali, pra-memasak
(_-_)Daging lembu cincang, dimasak seketika (jika anda tidak mempunyai sosej Itali)
(_-_)Buah zaitun hitam, dihiris nipis
(_-_)Tomato sos pesto
(_-_)Tambahan minyak zaitun extra virgin

Cara-cara untuk Membuat:

1.(_-_)Dalam cawan air suam, taburkan yis kering dan kacau sehingga yis cair.

2.(_-_)Dalam bekas berasingan satukan tepung roti, garam, gula, dan minyak zaitun. Kacau sedikit sehingga bahan-bahan sebati.

3.(_-_)Tuangkan campuran yis, sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh menjadi licin dan elastik. Anda boleh menggunakan heavy duty elektrik mixer pada peringkat ini. Teruskan menguli sehingga doh menjadi elastik dan licin selama kira-kira 10 minit.

4.(_-_)Letakkan doh ke dalam mangkuk yang bersih dan tutup dengan plastik wrap. Biarkan doh sehingga ia naik dua kali ganda.

5.(_-_)Setelah adunan siap, bahagikan kepada beberapa bahagian dan uli kepada bentuk bola, kemudian uli sehingga nipis anggaran 1/2 cm. Gunakan campuran tepung semolina dan tepung gandum untuk debu . Semolina akan menjadika pizza berkerak rangup.

6.(_-_)Berus bahagian atas doh pizza dengan minyak zaitun, untuk mengelakkan bahagian atas basah. Lapiskan dengan sos tomato, daging atau sosej, capsicum hjau, buah zaitun hitam, keju Parmesan, keju Mozzarella dan hirisan bawang.

7.(_-_)Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada tahap tertinggi ketuhar anda kira-kira 7-8 minit. Ia bergantung kepada suhu ketuhar anda (Suhu oven tertinggi saya adalah 350 ° C dan mengambil kira-kira 7-8 minit untuk memasak).