Wednesday 11 May 2016

Resepi Biskut Cerelac

Tags


Bahan-bahannya ialah:

(**)1 kg tepung gandum
(**)1 bungkus tepung kanji (starch/tepung ubi kayu) = 400g
(**)1 cwn setengah gula halus
(**)1 buku butter = 250g
(**)500gm minyak masak sapi
(**)Susu Nespray

(**)Untuk salut luar biskut:  1 cawan Nestum Beras Cerelac (tin warna biru) + 1/2 cawan susu nespray (gaulkan)

Cara-cara membuatnya ialah:

(**)- Campurkan minyak sapi dan butter dan gula halus dan pukul hingga kembang.
(**)- Ayak tepung gandum dan tepung kanji
(**)- Masukkan tepung yg telah diayak dan gaulkan ke dalam minyak sapi dan butter tadi, gaul hingga lembut.
(**)- Canai dan terap dgn acuan yg dikendendaki (biasa kat Sabah guna acuan bentuk bunga tuh)
(**)- Bakar dalam over macam biskut biasa
(**)- Bila dah masak, gaulkan biskut dengan Nestum cerelac beras + susu nespray itu tadi.

P/s:  (**)- Bila adunan terlalu keras tambahkan minyak sapi, kalau terlalu lembut tambahkan tepung.
      (**)- Kalau nak sedap guna pure ghee ...