Wednesday 11 May 2016

Resepi Kek Kukus Oreo Cappucino

Tags

Kek-Kukus-Oreo-Cappucino

Resepi Kek Kukus Oreo Cappucino

Bahan-Bahan:

400ml putil telur
125gm gula kaster
2 sudu teh ovalete
1/2 sudu teh garam
200gm tepung gandum
30gm tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
150ml susu cair
2 sudu besar cappucino emulco / coffee emulco / mocca emulco
1/2 sudu teh esen vanila
80gm serbuk oreo
20keping biskut oreo di buang krim

Hiasan:

30gm chocolate rice untuk taburan
Loyang 9 x 6 x 3 di alas dasarnya atau loyang 8 x 8″

Cara Membuat:

1. Ayak tepung, tepung jagung dan baking powder. Ketepikan.

2. Pukul putih telur, garam dan ovalete hingga berbuih, masukkan gula kaster dan pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat.

3. Perlahankan mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu cair dan cappucino emulco.

4. Kaup balikkan adunan hingga sebati. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian asal dan satu bahagian lagi di campur dengan serbuk oreo.

5. Tuang adunan asal ke dalam loyang dan kukus selama 15minit dalam pengukus yang telah di panaskan terlebih dahulu.

6. Setelah masak, susun biskut oreo hingga penuh dan tuang adunan serbuk oreo ke atasnya.

7. Tabur permukaannya dengan coklat rice hingga rata.

8. Kukus semula selama 25 minit hingga masak.

Tips : Lap tutup pengukus apabila mengangkat penutupnya untuk mengelak air dari menitis ke atas kek.