Friday 13 May 2016

Resepi Spaghetti Carbonara

Tags

Resepi-Spaghetti-Carbonara

Resepi Spaghetti Carbonara

Bahan-Bahan:

½ paket spageti – direbus dan letak sesudu makan minyak jagung/zaitun
300 ml krim masakan atau susu sejat (saya guna susu sejat)
3 ulas bawang putih – didadukan
1 labu bawang besar – didadukan
4 sudu makan minyak zaitun / jagung
3 sudu kecil daun parsli (saya guna yang kering)
4 keping daging salai (dipotong memanjang selebar 1 cm
3 sudu kecil serbuk lada hitam
1 biji telur (dipukul terlebih dulu)
5 sudu makan keju parmesan ( saya guna yang serbuk)
Garam secukupnya

Bahan Sampingan –

Beberapa biji cendawan butang dibelah 4
Capsicum merah dan hijau dipotong memanjang

Cara Memasak:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang besar sehingga naik bau.

2. Masukkan cendawan butang dan daging salai dan tumis lagi.

3. Masukkan spageti dan kacau beberapa minit, masukkan susu sejat dan daun parsli.

4. Masukkan telur dan kacau sehingga sos menjadi pekat.

5. Masukkan juga capsicum.

6. Akhir sekali masukkan keju, lada hitam dan garam secukup rasa.

7. Hiaskan daun parsli yang telah dicincang dan dihidang dengan keju parmesan.